Κινδυνεύει το κατοικίδιο μου από τα ακάρεα?

f vaccine dog

Όλοι γνωρίζουμε τα ακάρεα που βρίσκονται στο περιβάλλον μας ή όλο και κάτι έχουμε ακούσει γενικά για αυτά… Ξέρουμε ότι σε εμάς τους ανθρώπους προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις αν βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο σπίτι μας ή στο κρεβάτι μας.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν επηρεάζουν και τον μικρό σας φίλο στο σπίτι;

Η ερώτηση αυτή θα απαντηθεί σε λίγο… αλλά πρώτα ας μάθουμε κάποια θαυμαστά πράγματα για τα ακάρεα…

Τέσσερα πράγματα που δεν ήξερες για τα ακάρεα:

  • Όπως ο σκύλος και η γάτα μας, έτσι και τα ακάρεα ανήκουν στο βασίλειο των ζώων. Είναι ζώα δηλαδή και πιο συγκεκριμένα αρθρόποδα ( όπως και τα καβούρια δηλαδή.. φοβερό;;), αλλά από την άλλη ανήκουν στην ομοταξία αραχνίδια ( όπως ανήκουν και οι αράχνες)
  • Το ακαρι μπορείς να το δεις μόνο με μικροσκόπιο και όχι με γυμνό οφθαλμό. Τα μόνα μεγάλα ορατά ακάρεα είναι τα τσιμπούρια των ζώων, τα οποία πράγματι.. και αυτά είναι ακάρεα !!!
  • Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την φυλή μας έχουμε δυο πόδια. Όλοι οι σκύλοι ανεξάρτητα την ράτσα ξέρουμε ότι έχουν τέσσερα πόδια. Τα ακάρεα συνήθως έχουν τέσσερα ζεύγη ποδιών, όπως οι αράχνες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Κάποια μπορεί να έχουν τρία ζεύγη ή και δυο πόδια μόνο !!
  • Και τα μάτια? Γνωρίζεις ότι κάποια ακάρεα δεν έχουν καθόλου μάτια;;
f westvets faq gates ygeia zoon sintrofias gatas

Παρακάτω επισυνάπτονται τα κυριότερα είδη ακάρεων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτά που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή τα ακάρεα που προσβάλλουν τα κατοικίδια, αλλά και τον ιδιοκτήτη του!

  • DERMATOPHAGOIDES PTERONYSSINUS (Ακάρεατης σκόνης του σπιτιού)
  • DERMANYSSUS GALLINAE (Aκάρεα πτηνών και ανθρώπου)
  • GLYCYPHAGUS DOMESTICUS (Ακάρεα αποθηκών και τροφίμων)
  • TYROPHAGUS PUTRESCENTIAE (Ακάρι της μούχλας
  • DEMODEX (Ακάρεα της ψώρας ανθρώπου και ζώων)

Tο demodex canis βρίσκεται στον σκύλο, ενώ τα demodex folliculorum και demodex brevis κοντά στη μύτη, στα βλέφαρα και τα φρύδια του ανθρώπου.

  • SARCOPTES SCABIEI και Notoedres cati (Ακάρι της ψώρας σκύλου και ανθρώπου)

Τα ακάρεα λοιπόν του σκύλου και της γάτας είναι τρία. Τα γνωστά μας τσιμπούρια, το Demodex canis και το Sarcoptes scrabiei.  Ας τα δούμε πιο αναλυτικά….

 

ΔΕΜΟΔΗΚΩΣΗ (Demodex canis)

Πώς ο σκύλος μου θα πάθει δεμοδήκωση;

Το άκαρι αυτό είναι φυσιολογική μικρόχλωρίδα του δέρματος του σκύλου, αλλά εντοπίζεται σε εξαιρετικά μικρό αριθμό. Αν στον οργανισμό του ζώου όμως συμβούν ορμονικές μεταβολές πχ κύηση, τοκετός κλπ το Demodex πολλαπλασιάζεται και εμφανίζονται αλλοιώσεις.

Ποιες θα είναι αυτές οι αλλοιώσεις που θα δω στον σκύλο μου;

Κάποιες από τις αλλοιώσεις που μπορεί να εντοπίσει ο ιδιοκτήτης είναι η αλωπεκία κατά τόπους, το ερύθημα, φολίδες, βλατίδες και κυρίως κνησμός! Βέβαια να τονιστεί ότι αυτές οι αλλοιώσεις αν εντοπιστούν δεν σημαίνει ότι έχει γίνει η σίγουρη διάγνωση της Δεμοδήκωσης! Πρέπει το ζώο να πάει τον κτηνίατρο του για εξέταση.

Και πώς ο κτηνίατρος μου θα διαγνώσει την Δεμοδήκωση;

Πέρα από την κλινική εικόνα των αλλοιώσεων, θα χρειαστεί να πάρει κάποια ξέσματα από το δέρμα για ανάλυση στο μικροσκόπιο, να κάνει τριχόγραμμα, που αξιολογείται επίσης μικροσκοπικά και σπανίως θα χρειαστεί και βιοψία δέρματος.

Και πώς θα θεραπεύσει το ζώο μου;

Σε ένα ζώο με Δεμοδήκωση ο γιατρός θα χορηγήσει ειδική αντιπαρασιτική αγωγή, αντιβιοτικά για την ταυτόχρονη βακτηριακή μόλυνση, θα δώσει σωστή διατροφή και θα εξισορροπήσει τις ορμόνες (συχνά η στείρωση συνίσταται). Πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει στο νου του ότι η θεραπεία θέλει υπομονή , καθώς διαρκεί 1 μήνα μέχρι να υποχωρήσουν οι αλλοιώσεις στο δέρμα. Παρόλα αυτά θα ζητηθούν πολλές επανεξετάσεις του ζώου, γιατί η οριστική ίαση επέρχεται 12-18 μήνες μετά!!

 

ΣΑΡΚΟΠΤΙΚΗ ΨΩΡΑ

Από τι προκαλείται;

Οι Σαρκόπτες που αφορούν τον σκύλο και την γάτα είναι δυο. Sarcoptes scrabiei για τον σκύλο και Notoedres cati.

Τι αλλοιώσεις θα εμφανίσει το ζώο μου αν έχει ψώρα;

Πολύ έντονο κνησμό και ερύθημα κυρίως στην κοιλιακή χώρα, στα αυτιά και στα πόδια. Αν γίνουν εξετάσεις αίματος μπορεί να παρατηρηθεί αναιμία. Βέβαια αν δούμε αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σαρκοπτική ψώρα. Για την σιγουρη διάγνωση απαιτείται η γνώμη του ειδικού και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Και πώς ο κτηνίατρος μου θα διαγνώσει την ψώρα;

Ο κτηνίατρος είναι ειδικός για να προχωρήσει ανάλογα με την κλινική εικόνα σε μια σειρά μεθόδων, όπως επιφανειακό ξέσμα δέρματος, κυτταρολογική εξέταση λεμφογαγγλίων, και θεραπευτική δοκιμή με ακαρεοκτόνο.

 

Και  πώς τελικά θα θεραπευτεί;;

Θα θεραπευτεί με τοπική και συστηματική αγωγή ειδική για τα συγκεκριμένα ακάρεα.

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού μας έχουν συνδεθεί με την ατοπική δερματίτιδα του σκύλου και της γάτας, η οποία είναι αποτελεί περιβαλλοντική δερματίτιδα.

 

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την στήρωση του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

bhCcYtd64nb9Pue0jm2qD1gcBFZr0zquQPFqTKsQ

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο