Οι κίνδυνοι που κρύβει η Άνοιξη για τους τετράποδους φίλους μας!

istockphoto 1310331783 612x612 1

Η άνοιξη μπορεί να είναι από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, όμως κρύβει πολλούς κινδύνους για τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.

Ας δούμε  λοιπόν παρακάτω μερικούς από αυτούς :

 

  • Κάμπια του πεύκου

Οι κάμπιες των πεύκων έχουν τρίχες που φέρουν την πρωτεΐνη thaumatopein  (αλλεργιογόνο), που όταν έρχεται σε επαφή με το θύμα τους προκαλεί οξεία απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί σε ζώα και ανθρώπους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα με πρήξιμο των χειλέων και της μουσούδας, έντονη σιελόρροια, ενώ χαρακτηριστική είναι η νέκρωση της γλώσσας. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια αν το οίδημα της γλώσσας είναι έντονο και επεκτείνεται και προς την περιοχή του λάρυγγα. Για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση κτηνιατρική βοήθεια και νοσηλεία μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αντίθετα, οι γάτες δεν φαίνεται να ελκύονται τόσο από τις κάμπιες, όσο οι σκύλοι.

 

  • Εξωπαράσιτα

Η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται με την έξαρση των εξωπαρασίτων, όπως τσιμπούρια, σκνίπες και ψύλλοι. Τα νύγματα, αφενός  προκαλούν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα και περιστασιακά έντονο κνήσμο, αφετέρου αποτελούν μέσο μετάδοσης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως ερλιχίωση, λεισμανίωση, αναπλάσμωση κ.α. Η πρόληψη αλλά και η θεραπεία, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο, μπορεί να γλιτώσει τον τετράποδο φίλο μας από δυσάρεστες καταστάσεις.

 

  • Τσιμπήματα εντόμων

Εκτός από τα εξωπαράσιτα, νύγματα στα κατοικίδια μας μπορουν να προκαλέσουν και άλλα έντομα ,οπως οι σφήκες και οι μέλισσες. Τα τσιμπήματα τους κυρίως εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής λόγω της προσπάθειας των ζώων να πιάσουν τα έντομα. Τα τσιμπήματα αυτά προκαλούν επώδυνες τοπικές αντιδράσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις.

pngtree yellow square what dialog png image 2388603
cat dog easter scene web banner cute wearing bunny ears paws over white spring background eggs grass 210589532
vector black and white library easter flowers clipart easter eggs clipart red 11563646878gntokjkzaq 1

Και για την όμορφη περίοδο του Πάσχα, μην ξεχνάτε…

Τα τετράποδα μέλη της οικογένειας ενθουσιάζονται όσο κι εμείς από τα εδέσματα του Πάσχα! Ωστόσο για να αποφύγουμε επείγουσες επισκέψεις στον κτηνίατρο θα πρέπει να μην ξεχνάμε:

  • Τα πολύ λιπαρά φαγητά και οι αλλαγές στη διατροφή των σκύλων μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Τα κόκκαλα αν και δίνουν χαρά στους τετράποδους, δεν έχουν καμμία διατροφική αξία, ενώ μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, έμφραξή ή ακομα και διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τέλος, αρκετοί από τους τετράποδους φιλους μας υποφέρουν από κροτοφοβία! Τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης μπορεί να τους οδηγησουν σε αντιδράσεις που δεν περιμένουμε και μπορεί να τους βάλουν σε κίνδυνο, όπως πτώση από το μπαλκόνι, απόδραση από την αυλή, κ.α. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση τις επίμαχες ημέρες και να φροντίζουν οι φίλοι τους να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους.

MicrosoftTeams image 30 1000x420 1

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο