Τι θα πρέπει να προσέχουμε για τα κατοικίδια μας το Φθινοπωρο!

2039f9c06c46d5e4b5d871c0089d076b XL

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, ας δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε για τα κατοικίδια μας, έτσι ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, ταλαιπωρία για το τετράποδο φίλο μας, αγωνία για εμάς αλλά και περιττά έξοδα. Τώρα με την αλλαγή της εποχής χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα το σκύλο και τη γάτα μας, γιατί πράγματι υπάρχουν πολλοί κοντινοί μας που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των κατοικίδιων μας.

Λοιμώδη νοσήματα: Η άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν τους μήνες που αυξάνει κατά πολύ η πιθανότητα τα κατοικίδια μας να προσβληθούν από λοιμώδη νοσήματα, λόγω της παραμονής τους για αρκετές ώρες εκτός σπιτιού σε συνδυασμό με την επαφή τους με άλλα ζώα. Ένας ορολογικός έλεγχος για Λεϊσμανίωση, Ερλιχίωση, Διροφιλαρίωση και Πιροπλάσμωση σε ότι αφορά στους σκύλους και Ιογενή λευχαιμία, Ιογενή ανοσοανεπάρκεια και Κορωνοϊό της γάτας είναι απαραίτητος για να γνωρίζουμε αν οι διακοπές άφησαν κρυφά δώρα στους αγαπημένους μας φίλους.


Ωτίτιδα:
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η πολλή επαφή του κατοικίδιου μας με την θάλασσα ή τα συχνά μπάνια μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα παραμονή της υγρασίας στα αυτιά του με αποτέλεσμα την πρόκληση ωτίτιδας.  Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο για έναν πλήρη έλεγχο.

200909120607 dogvet2 768x512 1

Δερματικές Αλλοιώσεις: Η επαφή με τη φύση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ενδέχεται να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα αλλεργική δερματίτιδα ή ακόμα και προκαλέσει αμυχές ή ερεθισμό στο δέρμα του κατοικίδιου μας , το οποίο λόγω της γούνας μπορεί να μην γίνει εύκολα αντιληπτό από τον κηδεμόνα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα άγανα τα οποία είναι ‘’αγκάθια’’ που παγιδεύονται στο δέρμα και δημιουργούν πληγές παίρνοντας αρκετές φορές μεγάλη έκταση. Έτσι όπως και παραπάνω με το πέρας του καλοκαιριού η επίσκεψη στον κτηνίατρο για έναν ενδελεχή έλεγχο του ζώου κρίνεται απαραίτητη.

Εξωπαράσιτα: Οι ψύλλοι και οι κρότωνες  (τσιμπούρια) παραμένουν παρά το πέρας του καλοκαιριού, οι πρώτοι όλο το χρόνο και οι δεύτεροι έως η θερμοκρασία να φτάσει πολύ χαμηλά επίπεδα. Γι’αυτό κρίνεται αναγκαία η συστηματική αποπαρασίτωση των κατοικίδιων μας όλο το χρόνο.

200909115629 dogvet

Σταφύλια: Τα σταφύλια είναι ένα φρούτο το οποίο κάνει την εμφάνιση του στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Τόσο αυτό όσο και παράγωγά του, όπως οι σταφίδες, είναι τοξικά για τα κατοικίδιά μας και η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών. Για το λόγο αυτό  απαγορεύεται η κατανάλωση τους, από τα κατοικίδια ακόμα και αν είναι από τα ¨αγαπημένα¨ τους φρούτα.

 

Αντιψυκτικό αυτοκινήτου: Η πορεία μέσα στο φθινόπωρο συνεπάγεται μείωση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να αρχίσει η χρήση αντιψυκτικού στα ψυγεία των αυτοκινήτων ειδικά σε ορεινές περιοχές που το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Η αιθυλενική γλύκολη που είναι το κύριο συστατικό του, είναι μια εύγευστη ουσία για της γάτες και τους σκύλους με αποτέλεσμα ή να την πίνουν απευθείας, ή εάν πατήσουν πάνω σε αυτή να γλύφουν τις πατούσες τους . Η ουσία αυτή είναι πολύ τοξική και επικίνδυνη σε τυχόν κατανάλωση. Θα πρέπει λοιπόν να μην είναι εύκολα προσβάσιμη ή εάν έχουμε υποψία κατανάλωσης από το κατοικίδιο μας να απευθυνθούμε αμέσως στον κτηνίατρο μας για ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη.

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο