Η στείρωση του σκύλου και της γάτας! Ότι πρέπει να ξέρετε!

fff

Ως στείρωση εννοούμε την τεχνητή διακοπή της αναπαραγωγικής ικανότητας του ζώου, με τη χειρουργική αφαίρεση των όρχεων στα αρσενικά ζώα και της μήτρας και των ωοθηκών στα θηλυκά.

Η στείρωση έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα, ενας σημαντικός αριθμός ζώων διαβιεί στους δρόμους της χωρας μας. Είτε προέρχονται από ήδη αδέσποτους γονείς, είτε από ανεπιθύμητες γέννες οικόσιτων ζώων, η στείρωση είναι βασικό εργαλείο στον έλεγχο του υπερπληθυσμού. Πέραν αυτού, η στείρωση έχει πλεονεκτήματα και για την ποιότητα ζωής του ζώου και της συμβίωσης με τον κηδεμόνα του.

Τα στειρωμένα ζώα εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό ορισμένες σοβαρές, ακόμα και δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις.

  • Στα θηλυκά, οι παθογένειες της μήτρας και των ωοθηκών (πχ. πυομήτρα και νεοπλασίες) εξαλείφονται, μιας και τα όργανα αυτά απουσιάζουν. Ιδιαίτερα στους θηλυκούς σκύλους, η στείρωση μειώνει δραματικά την πιθανότητα νεοπλασίας των μαστών, η οποία στους ακέραιους σκύλους αυξάνεται με κάθε οίστρο.
  • Στα αρσενικά, αντίστοιχα, ο κίνδυνος νεοπλασίας των όρχεων εκμηδενίζεται και μειώνεται η πιθανότητα υπερπλασίας του προστάτη και άλλων προστατοπαθειών στους σκύλους.
dog cat Shutterstock 1

Ως προς την ποιότητα συμβίωσης, πολλές από τις φυσιολογικές εκδηλώσεις αναπαραγωγικότητας των κατοικιδίων δημιουργούν δυσκολίες στους κηδεμόνες τους. Το κολπικό έκκριμα, τα “καλέσματα”, οι αλλαγές στη συμπεριφορά και η προσέλκυση των αρσενικών (με όποια προβλήματα αυτό προκαλεί στη βόλτα) είναι φυσιολογικές εκδηλώσεις του οίστρου στα θηλυκά. Στα αρσενικά, συμπεριφορές όπως το “μαρκάρισμα” εντός του σπιτιού, η περιπλάνηση προς εύρεση συντρόφου και η επιθετικότητα προς άλλα αρσενικά συνδέονται με την αναπαραγωγική επιθυμία. Με τη στείρωση, τέτοιου είδους φαινόμενα βελτιώνονται ή εξαφανίζονται, καθώς εκτός από την αναπαραγωγική ικανότητα, μειώνεται και η σεξουαλική επιθυμία του ζώου.

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η στείρωση ενέχει ρίσκο. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η έκβαση είναι εξαιρετική. Ειδικά στα χέρια ενός κτηνιάτρου με εμπειρία στην αναισθησία και τις απαιτούμενες χειρουργικές τεχνικές, σπάνια θα παρατηρηθεί κάτι περισσότερο από λίγο έκκριμα και ήπια ενόχληση και οίδημα στο σημείο της τομής. Εξακολουθεί βεβαία να απαιτείται προσοχή για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση ώστε να μην προκληθεί διάσπασης των ραμμάτων· είτε λόγω έντονης δραστηριότητας είτε επειδή το ζώο ασχολείται με την τομή. Στα πιο μακροχρόνια προβλήματα που έχουν συνδεθεί με τη στείρωση είναι η ακράτεια ούρων που παρατηρείται σε ορισμένους θηλυκούς σκύλους, και εξαιρετικά σπάνια σε αρσενικούς. Όσο για την αύξηση βάρους που παρατηρείται μετά τη στείρωση, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με την κατάλληλη προσαρμογή της διατροφής και της άσκησης του ζώου.

Τέλος, είναι σημαντικό η επέμβαση να γίνει στην κατάλληλη ηλικία. Πρόωρη στείρωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ορθοπεδικών προβλημάτων και αυξάνει την πιθανότητα ακράτειας.  Παρά την πληθώρα απόψεων σχετικά με τη σωστή ηλικία στείρωσης, στην πραγματικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες -όπως το είδος, το φύλο, η φυλή και το μέγεθος του ζώου- ενώ οι ιδιαιτερότητες του ίδιου του ζώου ή/και του κηδεμόνα μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο μίας εκλεκτικής επέμβασης. Εν τέλει, ο κτηνίατρός σας είναι ο κατάλληλος να σας υποδείξει το σωστό χρόνο και να σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την στήρωση του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο