Λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα των σκύλων-Kennel Cough

Γρίπη στους σκύλους Πώς θα φροντίσετε τους τετράποδους φίλους σας 859x639 1 e1613985342646

Γενικά στοιχεία

Ο ευρύς όρος «Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα των Σκύλων-Kennel Cough» αναφέρεται σε οποιαδήποτε μολυσματική ή μεταδοτική ασθένεια σκύλων, στην οποία ο βήχας είναι ένα από τα σημαντικότερα κλινικά συμπτώματα. Ο όρος «τραχειοβρογχίτιδα» περιγράφει τη θέση της λοίμωξης, δηλαδή εάν έχει προσβληθεί η τραχεία είτε οι βρόγχοι.

Πολλοί ιοί και βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν τραχειοβρογχίτιδα, συχνά, ακόμη και ταυτόχρονα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αδενοϊός τύπου 2 (διακριτός από τον αδενοϊό τύπου 1, που προκαλεί τη μολυσματική ηπατίτιδα), ο ιός της Parainfluenza και το βακτήριο Bordetella bronchiseptica. Οι εν λόγω ιοί εξαπλώνονται, συνήθως, όταν τα σκυλιά στεγάζονται μαζί και συνεπώς, συχνά πλήττουν αυτούς που έχουν διαμείνει για ημέρες σε χώρους φύλαξης.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα του «kennel cough» εκτός από το βήχα;

Τα συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν έντονο βήχα, υγρά μάτια και μύτη, πρησμένες αμυγδαλές, έλλειψη όρεξης και κατάπτωση. Τα περισσότερα σκυλιά με μολυσματική τραχειοβρογχίτιδα θα βήξουν, όταν ο λαιμός τους τρίβεται ή ύστερα από έντονη δραστηριότητα.

Πώς μπορεί να ασθενήσει ένας σκύλος;

Μεταδίδεται εύκολα μέσω της περιστασιακής επαφής με ασθενείς-σκύλους, με την όσφρηση ή μέσω κοινών αντικειμένων (πχ. αντικείμενα τροφής ή νερού).

Ποια είναι η θεραπεία της τραχειοβρογχίτιδας;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά πολλά από τα σοβαρότερα συμπτώματα οφείλονται σε βακτηριακή εμπλοκή, ιδιαίτερα στο Bordetella bronchiseptica, οπότε η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να φανεί χρήσιμη. Τα κατασταλτικά του βήχα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν, επίσης, να παρέχουν ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενίοτε, μπορεί να χρειαστεί παρατεταμένη θεραπεία, αλλά πιο συχνά η ίαση επιτυγχάνεται εντός μιας έως τριών εβδομάδων. Τα ήπια κλινικά συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες ακόμη και όταν έχει εξαλειφθεί ο μικροβιακός πληθυσμός.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη μόλυνση του κατοικιδίου μου;

Τα περισσότερα προγράμματα εμβολιασμού που θα συστήσει ο κτηνίατρός σας περιλαμβάνουν τον αδενοϊό και τον ιό της παραγρίπης. Ο εμβολιασμός για Bordetella bronchiseptica συνιστάται, επίσης, ιδιαίτερα για σκύλους που θα ταξιδέψουν ή θα φιλοξενηθούν σε χώρους με άλλους σκύλους.

Πώς γίνονται οι εμβολιασμοί για Bordetella;

Ο εμβολιασμός με Bordetella bronchiseptica χορηγείται, είτε με ένεση, είτε μέσω της ενδορινικής οδού. Η ενδορινική χορήγηση αναφέρεται στο υγρό εμβόλιο που χορηγείται ως σταγόνες μύτης. Αναλυτικότερα, ο εμβολιασμός με ενδορινική χορήγηση επιτρέπει την ανάπτυξη τοπικής ανοσίας στις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης, του λαιμού και του τραχήλου, όπου οι μολυσματικοί παράγοντες προσβάλλουν για πρώτη φορά και παρέχει ταχύτερη προστασία από τη μόλυνση σε σχέση με το ενέσιμο εμβόλιο.

Σχετικές βιβλιογραφικές/ενημερωτικές πηγές:

Ward Ern., Kennel Cough, Infectious Diseases, Medical Conditions, December 2, 2009
https://vcahospitals.com/alameda-east/primary/know-your-pet/pyometra-in-cats (last accessed 02/19/2018)

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο