Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει αλλεργία;

article 8

Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη εποχή για βόλτες στη φύση, όμως περιλαμβάνει και αρκετούς κινδύνους. Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε εάν ο σκύλος μας υποφέρει από αλλεργίες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε;

Εάν κάποια στιγμή στη ζωή σας υποφέρατε από κάποια αλλεργία, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για την πιο ευχάριστη κατάσταση. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε όμως, είναι ότι και τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποια αλλεργία.

Τα κατοικίδια μπορεί να τύχει να παρουσιάσουν κάποια αλλεργική αντίδραση σε διάφορες ουσίες στις οποίες μπορεί να εκτεθούν. Ποιες είναι αυτές οι ουσίες, πώς θα καταλάβουμε ότι το ζωάκι μας έχει αλλεργία και τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε;

Τι είναι οι αλλεργίες;

Η αλλεργία είναι μια μη φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται σε ουσίες που εσφαλμένα χαρακτηρίζει ως επικίνδυνες. Αυτές οι ουσίες μπορεί να βρίσκονται στη γύρη, σε χόρτα και τρόφιμα, στο σάλο εντόμων κλπ. Ανάλογα με την αιτία, οι αλλεργίες μπορεί να είναι είτε εποχιακές είτε χρόνιες.

Σε σύγκριση με τις ανθρώπινες αλλεργίες που συχνά επηρεάζουν την ανώτερο αναπνευστικό (φτέρνισμα, καταρροή, βήχας κ.λπ.), στα κατοικίδια, τα σημάδια περιλαμβάνουν συχνότερα φλεγμονή και μόλυνση του δέρματος, των ποδιών και των αφτιών.

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας πάσχει από αλλεργία;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργίας στα σκυλιά είναι τα εξής:

  • Κνησμός, ερεθισμένο δέρμα
  • Δάγκωμα και μάσημα των ποδιών
  • Περιοχές τριχόπτωσης
  • Τρίψιμο προσώπου ή πρωκτού στο έδαφος
  • Λοιμώξεις (λοιμώξεις αφτιών, σπυράκια κλπ.)

Οι αλλεργίες στους σκύλους συχνά εκδηλώνονται ως προβλήματα στα αφτιά. Εξαιτίας της φλεγμονής που προκαλείται, παρατηρείται υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων και βακτηρίων. Όταν ένα κατοικίδιο έχει μόλυνση στο αφτί, αρχίζει να κουνάει το κεφάλι του, να γρατσουνίζει τα αφτιά του, ενώ στο τέλος εκδηλώνεται μία μυρωδιά στην περιοχή.

Τι προκαλεί συνήθως αλλεργίες στα σκυλιά;

Τα περισσότερα κατοικίδια που είναι επιρρεπή στις αλλεργίες, έχουν αλλεργίες σε πολλά και διάφορα πράγματα. Οι πιο συχνές πηγές αλλεργιών είναι:

  • Ψύλλοι
  • Αγριόχορτο
  • Αρώματα και αεροζόλ
  • Γύρη
  • Σπόρια μούχλας
  • Ακάρεα σκόνης
  • Τρόφιμα

Μεταξύ των τροφίμων που προκαλούν αλλεργίες, τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι το κοτόπουλο, το βοδινό, το χοιρινό, το σιτάρι και η σόγια.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία της αλλεργίας;

Στην περίπτωση που καταφέρουμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια το αλλεργιογόνο, τότε η αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξάλειψη της επαφής με την εν λόγω ουσία. Ένα πλήρες ιστορικό και η φυσική εξέταση θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να προσδιορίσει την πηγή της αλλεργίας.

Συχνά απαιτούνται δερματικές ή αιματολογικές εξετάσεις για την οριστική αναγνώριση των συγκεκριμένων αλλεργιογόνων. Οι τροφικές αλλεργίες δεν έχουν ακριβή μέθοδο εξέτασης, επομένως πρέπει να διαγνωστούν πραγματοποιώντας μια πολύ αυστηρή δίαιτα με την εξάλειψη ορισμένων συστατικών για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Η ιατρική αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αλλεργίας και μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινά φάρμακα ή ενέσιμες θεραπείες αλλεργίας.

Η προληπτική φροντίδα για τις αλλεργίες μπορεί να περιλαμβάνει εβδομαδιαίο μπάνιο με φαρμακευτικό σαμπουάν και καθημερινή ενυδάτωση των ποδιών για τη μείωση της επαφής αλλεργιογόνων με τα πόδια. Επίσης, η διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος για τη μείωση της έκθεσης στα ακάρεα σκόνης είναι ζωτικής σημασίας.

Οι αλλεργίες αποτελούν ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα χωρίς θεραπεία, επομένως η συνεργασία με τον κτηνίατρο για να αναπτύξετε και να εφαρμόσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τον περιορισμό της ενόχλησης είναι το κλειδί.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο