elenfrdeites

Πανλευκοπενία

Γενικά στοιχεία

Η πανλευκοπενία είναι μία ασθένεια που σχετίζεται με τη μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα της γάτας. Όπως είναι γνωστό, τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού και την υπεράσπισή του από λοιμώξεις και ασθένειες. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί από τα φυσιολογικά επίπεδα των αρκετών χιλιάδων ανά χιλιοστόλιτρο αίματος σε μόλις λίγες εκατοντάδες, καθιστώντας τη γάτα εξαιρετικά ευάλωτη σε άλλες λοιμώξεις.

Πού οφείλεται η πανλευκοπενία;

Η πανλευκοπενία στη γάτα (FPLV- Feline Panleukopenia Virus) προκαλείται από έναν ιό της οικογένειας των παρβοϊών, παρόμοιο με εκείνο που προκαλεί την ασθένεια του τύφου σε σκύλους. Οι παρβοϊοί είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί ιοί που έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν στους περιβάλλοντες χώρους, παρά τη χρήση απολυμαντικών για ένα ή και περισσότερα χρόνια.

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια;

Μια ευπαθής γάτα μπορεί να μολυνθεί μέσω της άμεσης επαφής με μια μολυσμένη ή ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω μολυσμένου νερού, κυπέλλων τροφής ή από τα δικά μας παπούτσια και ρούχα μιας ο FPLV υπάρχει σε όλες τις εκκρίσεις, ιδιαίτερα στα κόπρανα, των μολυσμένων ζώων. Η περίοδος επώασης από τη μόλυνση μέχρι να αναπτυχθούν κλινικές ενδείξεις είναι συνήθως 3-5 ημέρες και σπάνια, περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της πανλευκοπενίας;

Οι γάτες παρουσιάζουν, κατά κανόνα, ανορεξία ή και κατάπτωση. Οι έμετοι και οι διάρροιες (μπορεί να περιέχουν και αίμα), η πυρεξία και οι εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη αποτελούν συχνά κλινικά συμπτώματα. Το τρίχωμα του ζώου γρήγορα γίνεται θαμπό και τραχύ, ενώ το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του λόγω της αφυδάτωσης. Στα νεαρά γατάκια συχνά το μόνο κλινικό σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος θάνατος.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Όπως και για τις περισσότερες ιογενείς ασθένειες, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον FPLV. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών, αλλά βοηθούν στον έλεγχο των δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων που είναι συνήθεις, λόγω της απουσίας λευκών αιμοσφαιρίων και της συνακόλουθης μειωμένης ανοσοποιητικής προστασίας. Η αφυδάτωση και το σοκ είναι απειλητικά για τη ζωή της γάτας-ασθενούς, γι’ αυτό και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, όπως και η εντατική νοσηλευτική φροντίδα, είναι σημαντικές. Αν η ασθενής γάτα έχει άμεση υποστηρικτική φροντίδα, τα στατιστικά στοιχεία για πλήρη ανάρρωση είναι θετικά. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο ιός δρα υποκλινικά χωρίς να εμφανίζει ορατά συμπτώματα.

Πώς μπορώ να προστατεύσω την γάτα μου από την πανλευκοπενία;

Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, τα οποία αποτελούν μέρος του βασικού προγράμματος εμβολιασμού των αιλουροειδών. Συνιστώνται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε ένα έως τρία έτη. Ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας την κατάλληλη συχνότητα εμβολιασμών ανάλογα με τον τρόπο ζωής της γάτας σας.

Υπάρχουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό;

Τα σύγχρονα εμβόλια κατά της πανλευκοπενίας είναι ασφαλή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, μερικές γάτες θα είναι ληθαργικές για μία ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως το αναφυλακτικό σοκ, δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και οίδημα λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας σε ένα ή περισσότερα συστατικά του εμβολίου. Αυτές οι σοβαρές αντιδράσεις, εάν εμφανιστούν, συμβαίνουν συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό. Εάν παρατηρήσετε ένα από τα παραπάνω σημεία ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια κινδύνου, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Σχετικές βιβλιογραφικές/ ενημερωτικές πηγές:
Ward Ern., Feline Panleukopenia, Infectious Diseases
https://vcahospitals.com/know-your-pet /feline-panleukopenia
(last accessed 3/5/2018)

Χάρτης Αττικού Νοσοκομείου Ζώων Α.Ε.

e-genius.gr ...intelligent web software