elenfrdeites

Πυοθώρακας

Πυοθώρακας ονομάζεται η παθολογική κατάσταση, κατά την οποία φλεγμονώδες υγρό ή πύον συγκεντρώνεται στη θωρακική κοιλότητα της γάτας (στην περιοχή ανάμεσα στους πνεύμονες και το εσωτερικό των πλευρών). Ο πυοθώρακας προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις της θωρακικής κοιλότητας. Το πύον, συνήθως, συναντάται και στις δύο πλευρές της θωρακικής κοιλότητας, ενώ πιο σπάνια, μόνο στη μία.

 Η πηγή της βακτηριακής λοίμωξης είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί, αν και πιθανές αιτίες μπορούν να είναι βαθιά τραύματα στο θώρακα ή εσωτερικά όργανα, όπως ο οισοφάγος ή η τραχεία, κυρίως μετά από κατάποση ή εισπνοή ξένου σώματος. Επίσης, ένα χρόνιο νόσημα των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει αιτία πυοθώρακα.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα πυοθώρακα;

Η ταχεία, «κοφτή» αναπνοή ή η δύσπνοια αποτελούν κύρια συμπτώματα της ασθένειας. Πολλές φορές η φυσική διαδικασία της εισπνοής/εκπνοής είναι επώδυνη από την παρουσία του υγρού που δεν επιτρέπει στους πνεύμονες να πραγματοποιήσουν τη φυσιολογική επαναλαμβανόμενη κίνησή τους. Παράλληλα, οι γάτες που ασθενούν εμφανίζουν ανορεξία, λήθαργο και πυρεξία. Η παρουσία και η σοβαρότητα των κλινικών ενδείξεων είναι εξαιρετικά μεταβλητή, με αποτέλεσμα οι γάτες να αποβιώνουν, σε μεγάλο ποσοστό, ξαφνικά, χωρίς να έχουν έντονα εμφανή προηγούμενα συμπτώματα της ασθένειας.

Πώς διαγιγνώσκεται ο πυοθώρακας;

Η απλή κλινική εξέταση μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη υγρού στο θώρακα. Στις ήπιες περιπτώσεις, οι ακτινογραφίες καταδεικνύουν, τόσο την παρουσία, όσο και τα ακριβή σημεία που νοσούν, ενώ σε εκείνες τις περιπτώσεις που θεωρούνται πιο σοβαρές, ίσως είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση του υγρού από το στήθος (θωρακοκέντηση), πριν ακόμη από τη διαδικασία των ακτινογραφιών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η ηρέμηση του ζώου. Συνήθως, η άντληση του πύου μπορεί να γίνει από τη μία μόνο πλευρά του θώρακα, ακόμη και αν είναι επηρεασμένες και οι δύο. Δυσκολότερες καταστάσεις είναι εκείνες στις οποίες το πύον είναι σε θύλακες και συνεπώς, απαιτείται να λάβουν χώρα πολλαπλές αντλήσεις. Επί της διαδικασίας, τοποθετείται εύκαμπτος καθετήρας, τόσο για τη πλύση του στήθους, όσο και για τη χορήγηση φαρμάκων στο άμεσο σημείο. Δείγματα του υγρού αποστέλλονται για μικροβιακή καλλιέργεια, έτσι, ώστε να ταυτοποιηθεί ο υπεύθυνος παθογόνος μικροοργανισμός και να δοθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη θεραπεία της γάτας. Σε περιπτώσεις πυοθώρακα, όπου δε προσδιορίζεται η προφανής αιτία, συνιστάται η εξέταση της γάτας για λευχαιμία αιλουροειδών (FeLV), καθώς και τον ιό ανοσο-ανεπάρκειας αιλουροειδών (FIV).

Πώς θεραπεύεται ο πυοθώρακας;

Η παροχέτευση του μολυσματικού υγρού έχει τον κύριο ρόλο. Η άντλησή του μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ζώου. Ακολουθείται θεραπεία με αντιβιοτικά από του στόματος και στις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, λαμβάνει χώρα επιπρόσθετη ενδοφλέβια υποστηρικτική αγωγή.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική για μια γάτα με πυοθώρακα;

Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της εκάστοτε κατάστασης. Σε εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν υπάρχει υποκείμενη νόσος, οι προοπτικές είναι θετικές, αν η γάτα επιβιώσει στα κρίσιμα αρχικά στάδια. Δυστυχώς, ένα ποσοστό των γατών θα αποβιώσει στα πρώτα στάδια της νόσου.

Σχετικές βιβλιογραφικές/ενημερωτικές πηγές:
Ward Ern., Pyothorax in Cats, Emergency Situations, Medical Conditions, Surgical Conditions, December 2, 2008
https://vcahospitals.com/alameda-east/primary/know-your-pet/pyothorax-in-cats (last accessed 10/19/2017)

Χάρτης Αττικού Νοσοκομείου Ζώων Α.Ε.

e-genius.gr ...intelligent web software