elenfrdeites

Διάταση και στροφή στομάχου στους σκύλους

Γενικά στοιχεία

Η γαστρική διάταση και στροφή είναι μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή του σκύλου, η οποία συνηθίζεται στις μεγαλόσωμες ράτσες. Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές μη τραυματικές καταστάσεις που μπορεί, μέσα σε λίγες ώρες, να κοστίσει τη ζωή στο κατοικίδιό σας.

Στο αρχικό στάδιο, ο στόμαχος γεμίζει με αέρια και διαστέλλεται. Πολλές φορές η εξέλιξη σταματά εκεί. Εάν όμως συνεχιστεί, ο γεμάτος με αέρια στόμαχος συστρέφεται με τέτοιο τρόπο, έτσι, ώστε η είσοδος και έξοδός του να παρεμποδίζονται, να σταματά η κυκλοφορία του αίματος προς το σπλήνα και να χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση. Ο διεσταλμένος στόμαχος (ακόμη και σε σημείο να ριχθούν τα τοιχώματά του) ωθεί τα πλευρά και ο σκύλος φαίνεται πρησμένος. Αυτό είναι πιο προφανές στην αριστερή πλευρά, ενώ ένα απαλό κτύπημα στο πρήξιμο, ακριβώς, δίπλα στο τελευταίο πλευρό παράγει έναν υπόκωφο ήχο τυμπανισμού. Το διάφραγμα πιέζεται και η αναπνοή δυσχεραίνεται, το ίδιο και η κυκλοφορία του αίματος στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα το ζώο να περιέλθει σε κατάσταση σοκ.

Από τί προκαλείται;

Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα σε μεγάλα σκυλιά (Great Danes, Saint Bernards, Weimaraners, Irish Setters, Gordon Setters, Standard Poodles, Basset Hounds, Dobermans, and Old English Sheepdogs) που τρώνε ή πίνουν γρήγορα και στη συνέχεια, ασκούνται έντονα. Στατιστικά, οι τρεις πιο επιρρεπείς από αυτές είναι οι: Great Danes, Saint Bernards και Weimaraners. Το στρες μπορεί να είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας, καθώς σε πρόσφατες μελέτες, σκύλοι που ήταν πιο χαλαροί και ήρεμοι παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες για στροφή στομάχου από εκείνους που ήταν ιδιαίτερα ενεργητικοί ή φοβικοί.
Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι διάταση χωρίς επόμενη στροφή στομάχου συμβαίνει συχνά και σε ηλικιωμένους μικρόσωμους σκύλους. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη διάταση και στροφή στομάχου συνοψίζονται ακόλουθα:

  • Διατροφή με μόνο ένα γεύμα την ημέρα
  • Κληρονομικότητα
  • Το φύλο. Οι αρσενικοί σκύλοι υποφέρουν συχνότερα από τους θηλυκούς.
  • Ηλικία. Οι μεγαλύτερης ηλικίας σκύλοι (7-12 ετών) βρίσκονται σε υψηλότερη ομάδα κινδύνου από τους νέους.
  • Η ξηρά τροφή με υψηλή περιεκτικότητα κιτρικού οξέος ως συντηρητικό. Μία μελέτη του 2006 απέδειξε πως σκύλοι που τρέφονταν με ξηρά τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη και ηλιέλαιο, επίσης, παρουσίασαν διάταση.

Αντιμετωπίζεται;

Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το συντομότερο δυνατόν η πίεση στο τοίχωμα του στομάχου και στα εσωτερικά όργανα και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ζώου (με ενδοφλέβια αγωγή και οξυγονοθεραπεία). Ακολουθεί η γαστρική αποσυμπίεση, κατά την οποία ο κτηνίατρος επιχειρεί να περάσει ένα σωλήνα από τον οισοφάγο στο στόμαχο για να απελευθερωθεί ο αέρας σε πρώτο χρόνο και να ακολουθήσει έκπλυση των συσσωρευμένων υγρών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της στροφής του στομάχου, μπορεί να εισαχθεί βελόνα καθετηριασμού μέσω του δέρματος στο στόμαχο για να ανακουφίσει την πίεση και να περάσει ο σωλήνας, έτσι, ώστε να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω.
Η θεραπεία του σοκ πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, χρησιμοποιώντας ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα έκτακτης ανάγκης. Μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση. Ο χρόνος για γενική αναισθησία και χειρουργική σταθεροποίηση θα καθοριστεί από τη γενικότερη κλινική εικόνα του κατοικίδιου ζώου σας και κατά την κρίση του κτηνιάτρου.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι κύριοι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιστρέψει ο στόμαχος στην κανονική του θέση και να σταθεροποιηθεί με γαστροπηξία (συρραφή του τοιχώματος του στομάχου στο κοιλιακό τοίχωμα). Επίσης μπορεί να απαιτηθεί είτε να αφαιρεθούν τυχόν νεκρωμένοι ιστοί όπως αφαίρεση μέρους του τοιχώματος του στομάχου (μερική γαστρεκτομή) ή του σπλήνα (σπληνεκτομή), είτε να διενεργηθεί πυλωροπλαστική (χειρουργικό άνοιγμα του πυλωρού για βελτίωση της εκροής του στομάχου). Ο χειρουργός σας θα καθορίσει την πιο κατάλληλη τεχνική ή το συνδυασμό τεχνικών για την αποκατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης των σκύλων;

Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βαθμό σοκ, τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα καρδιακά προβλήματα, το ποσοστό νέκρωσης του τοιχώματος του στομάχου, τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, κλπ. Ακόμη και σε σχετικά απλές περιπτώσεις, υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας 15-20%. Σε μια πρόσφατη μελέτη, εάν οι καρδιακές αρρυθμίες ήταν επίσης παρούσες κατά τη στιγμή της διάγνωσης, το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε στο 38%. Εάν η βλάβη των ιστών ήταν αρκετά σοβαρή, ώστε να απαιτεί την αφαίρεση μέρους του στομάχου, το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε σε 28-38% και εάν απομακρυνόταν ο σπλήνας 32- 38%.
Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα θα νοσηλευτούν και θα τους χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά για αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες θα αξιολογηθούν για καρδιακές αρρυθμίες και πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η άμεση μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει, επίσης, περιορισμό της άσκησης για μερικές εβδομάδες για να επιτραπεί η σωστή επούλωση των τομών. Μακροπρόθεσμα, η διατροφική διαχείριση θα περιλαμβάνει, πιθανώς, πολλαπλά μικρά γεύματα (3-5) την ημέρα αντί για ένα ή δύο μεγάλα γεύματα και συνεχή παρακολούθηση για την επανεμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.

**Στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων έχουν γίνει, έως σήμερα, περισσότερες από 400 επεμβάσεις στροφής στομάχου με το 80% αυτών να έχουν επιτυχή έκβαση.

Σχετικές βιβλιογραφικές/ενημερωτικές πηγές:

Ward Ern Gastric Dilatation and Volvulus in Dogs, Emergency Situations, Surgican Conditions
https://vcahospitals.com/know-your-pet/bloat-gastric-dilatation-and-volvulus-in-dogs (last accessed 1/2//2018)
American College of Veterinary Surgeons, Gastric Dilatation- Volvulus
https://www.acvs.org/small-animal/gastric-dilatation-volvulus (last accessed 1/2/2018)

Χάρτης Αττικού Νοσοκομείου Ζώων Α.Ε.

e-genius.gr ...intelligent web software